Suszone warzywa smaczne i zdrowe

15
0
Share:

Najwięcej witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu znajduje się w warzywach. Można je jeść na surowo w sałatkach lub w zupach i jako dodatek do sosów i mięs. Najlepiej, jeśli kupowane są jako świeże, jednak można je spotkać także zamrożone lub zamarynowane.

Praktyczny i zdrowy susz z warzyw

Najzdrowsza obróbka warzyw to jednak suszenie. Podczas tego procesu żadne witaminy nie są wytracane z produktu, a zmniejszenie objętości i pozbycie się wody pomaga w przechowywaniu. Powstała mieszanka to susz z warzyw. Wzbogacona o zioła przyprawowe i korzenne stanowi doskonały dodatek, ale nawet podstawę do różnorodnych dań. Wystarczy susz warzywny wsypać do wrzącej wody, gotować kilkanaście minut, a wydobędzie się z nich aromat domowego rosołu. Można go przechowywać na półce z przyprawami, gdyż nawet otwarty nie straci swoich właściwości. Niewątpliwą zaletą suszu z warzyw jest to, że nie ma w nim soli ani ulepszaczy smaku. Dlatego też jest zdrowy i polecany także do przyrządzania posiłków dla dzieci.

Do czego można dodawać suszone warzywa?

Susz może być oparty na jednym warzywie np. selerze lub też być gotową do wsypania mieszanką marchewki, pietruszki, cebuli i lubczyku. W supermarketach oraz sklepach internetowych znaleźć można różne kompozycje smakowe suszonych warzyw. Niektóre z nich są pomieszane tak, aby można z nich było ugotować konkretną zupę. Poza bazą do bulionu sprawdzą się też jako dodatek do kaszy, makaronu oraz jako składnik farszu lub jarzynki do mięsa. Chcąc wzbogacić smak, można wcześniej ugotowane warzywa, podsmażyć. Należy przy tym pamiętać, że im większy bukiet suszu z warzyw tym danie będzie smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy kilka łyżek suszu, a potrawa nabierze niepowtarzalnego smaku.

Niezbędne czytanie etykiet

Susz warzywny jest najlepszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju przypraw na bazie soli, które zawierają niezdrowe polepszacze smaku. Należy przy tym pamiętać, że niektóre z produktów mogą zawierać dodatkowe składniki, dlatego też warto zajrzeć na etykietę, aby upewnić się, czy kupowane suszone warzywa są zdrowe i ekologiczne. Dodatkową zachętą do kupna jest jego niska cena. Bogaty w witaminy susz warzywny powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Share: