Susz warzywny – robić czy kupić gotowy?

176
0
Share:

Jednym z najbardziej znanych procesów przetwarzania żywności jest jej suszenie. Zwykle suszy się owoce i warzywa, czasem także zioła czy niektóre przyprawy, które po usunięciu wody mogą być pełnowartościowymi dodatkami do dań wytrawnych. Susz warzywny coraz częściej dostępny jest jako gotowy do użycia produkt, po który może sięgać każdy konsument.

Jak powstaje susz warzywny?

O ile samo suszenie warzyw jest znane od stuleci, o tyle proces suszenia przemysłowego może się nieco różnić od suszenia warzyw w domu. Przede wszystkim suszenie przemysłowe obejmuje zarówno warzywa drobno pokrojone czy starte, jak i warzywa pokrojone w kostkę czy w plasterki.
Do suszenia wybiera się warzywa zdrowe, które po pozbawieniu wody zachowają kolor, zapach i smak. W suszeniu warzywa pozbawiane są wody, jednak pokrojone warzywa nie zmieniają także swojego kształtu. Przy suszeniu w warunkach domowych bardzo często się zdarza, że warzywa są miejscami spalone, a ich kształt zdecydowanie odbiega od pierwotnego kształtu.

Suszone warzywa – kupić czy zrobić?

Skoro warzywa suszone są tak zdrowe, to pozostaje pytanie, czy susz warzywny robić samodzielnie w domu, czy może zdecydować się na ich zakup. Zrobienie suszu w domu wymaga nakładów, zresztą do suszenia warzyw nie wystarczy piekarnik, bowiem zbyt wysoka temperatura może warzywa przypalić zamiast pozwolić na odparowanie wody.
Dlatego bardziej korzystnym rozwiązaniem, także pod względem ekonomicznym, jest zakup gotowego suszu warzywnego, który producenci oferują w opakowaniach o bardzo różnej wielkości. W najmniejszych opakowaniach, po kilkanaście dekagramów, oferowane są przyprawy, w tym m.in. suszony czosnek czy cebula, ale również mieszanki warzyw do zup. W dużych opakowaniach z kolei dostępne są warzywa pokrojone w kostkę czy w plasterki.

Jak wykorzystać susz z warzyw?

Suszone warzywa są traktowane jak dodatek smakowy do zup, sosów, potraw mięsnych i warzywnych. Suszona cebula, czosnek, ale także grzyby czy mieszanka warzyw suszonych to idealny dodatek, po który warto sięgać przez cały rok, uzupełniając dania wytrawne o dodatki warzywne.
Z warzyw suszonych i pokrojonych w kostkę można również przygotować sałatki warzywne. W tym celu wystarczy susz warzywny pogotować przez kilka minut w bulionie, aby warzywa nabrały dodatkowych akcentów smakowych.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.

Share: