Pokrzywa – znakomita dla naszego zdrowia

465
0
Share:

Zapewne wielu z nas w dzieciństwie miało sytuację, że przy danych dolegliwościach – na przykład, bólu brzucha – babcia lub ciocia proponowała uporanie się z problemem za pomocą soku lub naparu z pokrzywy. Roślina, która najczęściej nieprzyjemnie kojarzy się z uczuciem pieczenia po dotknięciu jej liści, od setek lat jest wykorzystywana w celach zdrowotnych. Nadal zresztą pokrzywę podaje się na różne sposoby i też różnego rodzaju korzyści możemy się po niej spodziewać.

Co takiego ma w sobie pokrzywa?

Pokrzywa zawiera w sobie wiele witamin (zwłaszcza A, B2, K, C) oraz makro- i mikroelementów. Wśród nich znajdziemy choćby magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, krzem i mangan. Ponadto, pokrzywa ma właściwości oczyszczające, wspomagające trawienie, czyli, jednym słowem – pomaga naszemu organizmowi w okresach utrudnionego metabolizmu. Dlatego warto ją spożywać w formie herbaty, naparu lub soku, by pozbyć się dolegliwości żołądkowych. Od bardzo dawna roślina ta jest też wykorzystywana jako środek moczopędny: ułatwia wydalanie z organizmu niekorzystnych związków chemicznych oraz złogów kwasu moczowego. Świetnie sprawdza się również przy zapaleniu dróg moczowych.

Coś dla zdrowia, coś dla urody

Powszechnie funkcjonuje wiele dobrych opinii o stosowaniu pokrzywy w celach prozdrowotnych. Jedna z kuracji polega na codziennym piciu naparu z wspomnianej rośliny przez tydzień. Dzięki systematyczności w tej terapii, nierzadko można zaobserwować ogólne polepszenie stanu zdrowia, a zwłaszcza dobry wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Zadowalające rezultaty użycia pokrzywy zauważono również przy leczeniu wrzodów żołądka i jelit. Ponadto, roślina ta pomaga również uporać się z chorobami bakteryjnymi czy wirusowymi. Tymczasem odwar z pokrzywy (wyciąg wodny, który sporządza się bezpośrednio przed spożyciem, gotując od 5 do 30 minut pod przykryciem) ma wyraźne działanie krwiotwórcze: zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny we krwi, jednocześnie przeciwdziałając powstawaniu anemii.
Roślina ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Szampon z pokrzywy wykazuje właściwości odżywcze, a co za tym idzie – sprawia, że włosy stają się bardziej jędrne, lśniące i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Wywary sporządzane z pokrzywy mogą sprawdzić się też jako środki normalizujące podrażnioną skórę. Często mówi się również o działaniu odmładzającym pokrzywy. Odpowiednie jej stosowanie pozwoli odżywić skórę i w rezultacie opóźnić procesy starzenia.

Właściwości pokrzywy – czy dla każdego?

Niestety, istnieją też przeciwwskazania do stosowania pokrzywy (np. picia sporządzonej z niej herbaty). Powinny się jej wystrzegać kobiety z chorobami dróg rodnych. Poza tym, roślina może wykazywać także negatywne właściwości przy nowotworach macicy, cystach na macicy oraz przy polipach dróg rodnych. Ponadto, lekarze potrafią stanowczo odradzać korzystanie z pokrzywy w przypadku leczenia chirurgicznego lub występowania cukrzycy.
Jednak, pomimo tych kilku przeciwwskazań, pokrzywa ma bardzo wiele zalet, które, jeśli będą wykorzystane w odpowiedni sposób, przyczynią się do poprawy samopoczucia i zdrowia. Spożywana w senne dni może działać ożywczo na nasz organizm, a zimą świetnie sprawdza się jako środek wzmacniający ogólną odporność. Więcej na temat cennych właściwości tej rośliny znajdziesz na portalu internetowym interaktywna.pl.

Share: