Piece do pizzy opalane drewnem

101
0
Share:

Piece opalane drewnem to piece wykorzystujące paliwo drzewne do gotowania. Istnieją dwa rodzaje pieców opalanych drewnem. Czarne piece są ogrzewane przez spalanie drewna w komorze. Żywność gotuje się w tej samej komorze. Białe piece są ogrzewane przez przenoszenie ciepła z oddzielnej komory spalania i ścieżki spalin. W ten sposób piekarnik pozostaje czysty.

Piece do pizzy

Podczas gdy tradycyjny piekarnik opalany drewnem jest piecem murowanym, takie piece można również zbudować z gliny, kolby lub żeliwa. Piece opalane drewnem różnią się od pieców, które mają gorącą powierzchnię do gotowania garnków i patelni, na przykład na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Piec na drewno może mieć również piekarnik oddzielony od komory ogniowej. Niezależnie od materiału, wszystkie mają komorę piekarnika składającą się z podłogi, kopuły oraz wejścia. W przeciwieństwie do nowoczesnych domowych piekarników gazowych lub elektrycznych, które zapewniają prawie stałą temperaturę gotowania, piekarnik opalany drewnem jest zwykle podgrzewany tylko raz podczas etapu wypalania.

Piece do pizzy opalane drewnem

Po zgarnięciu węgla piec stopniowo chłodzi się przez kilka godzin lub nawet dni. Masa piekarnika działa jak „bateria termiczna”, która powoli uwalnia ciepło z upływem czasu. Zatrzymane ciepło w piekarniku można wykorzystać do upieczenia wielu partii. Alternatywnie żywność wymagającą różnych temperatur można gotować kolejno, gdy temperatura w piekarniku spada.

Podobne modele pieców opalanych drewnem, dostępnych obecnie, były bardzo popularne w Starożytnej Grecji. Podstawowa kuchnia starożytnych Greków obejmowała płatki do wyrobu chleba, owoców, ryb i mięsa. Budowali piekarniki w różnych wymiarach, w zależności od rodzaju chleba, który wypiekali.

Doskonałe piece

Piece do pizzy opalane drewnem w dzisiejszych czasach cieszą się ogromną popularnością. Są one bardzo łatwo dostępne, dzięki czemu pojawiają się w wielu restauracjach, które serwują smaczne pizze. Trzeba przyznać, że danie z takiego pieca jest bardziej aromatyczne.

Pizza to bardzo popularne danie, które jest uwielbiane przez wiele osób. Właśnie dlatego piece do pizzy opalane drewnem są tak bardzo pożądane. Dzięki nim pizza będzie smakowała tak, jak z włoskiej restauracji. Oprócz tego, w takim piecu można piec również inne potrawy.

Piece do pizzy opalane drewnem znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Share: