Nowa patelnia – jaką wybrać?

882
0
Share:

Wysokiej jakości patelnia jest jednym z najważniejszych elementów kuchennego wyposażenia. Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni: stalowa czy aluminiowa z warstwą non-stick? Sprawdź, czym charakteryzują się oba warianty!

 

Maksymalna wygoda

Jesteś żółtodziobem, który dopiero stawia pierwsze kroki na kulinarnej ścieżce? Szorowanie zaschniętych zabrudzeń jest dla Ciebie prawdziwą katorgą? W takim razie z pewnością przypadną Ci do gustu patelnie z powłokami non-stick. Nowoczesne patelnie wzbogacone warstwą do której nie przywiera pokarm znacznie ułatwiają smażenie. Aby przyrządzić aromatyczną rybę czy mięso, nie musisz zalewać potrawy dużą ilością tłuszczu – kilka kropel w zupełności wystarczy. Czyszczenie patelni ogranicza się do przepłukania jej ciepłą wodą i przetarcia jej powierzchni gąbką nasączoną delikatnym płynem.

Jeszcze do niedawna większość z nas posiadała w swojej kuchni patelnie pokryte teflonem. Dzisiaj jednak odchodzi się od sztucznego, wydzielającego szkodliwe związki teflonu na rzecz bardziej naturalnych, przyjaznych ludzkiemu ciału i środowisku rozwiązań. W dobrych sklepach (na przykład w sklepie internetowym gerlach.pl) znajdziesz wysokiej jakości garnki i patelnie wzbogacone powłoką ceramiczną.

 

Opcja dla zaawansowanych

Drugi wariant dedykowany jest przede wszystkim wprawnym kucharzom i osobom lubiącym serwować sobie i bliskim soczyste steki i aromatyczne, duszone potrawy. Patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej wyróżniają się wysoką trwałością i odpornością na czynniki zewnętrzne i zarysowania. Nieco ciężkie, solidne patelnie zbudowane ze stali zawierającej w swoim składzie 18% chromu oraz 10% niklu mogą być zapiekane w piekarniku oraz myte w zmywarce.

Share: