Leczenie przez żywienie – dlaczego żywienie jest tak ważne w medycynie

Share:

Już ponad 20 lat temu dowiedziono, że dieta nie służy jedynie do odchudzania. Zastosowanie specjalistycznych diet znaleziono w medycynie, dzięki czemu pozwala leczyć rozmaite schorzenia związane z układem odpornościowym, regeneracją w chorobach, a nawet leczeniem po urazach. Dla niektórych osób dieta jest jednym z elementów codziennej rehabilitacji. Stosując się do wymagań dietetyka można ograniczyć „zły” choresterol, zmniejszyć tkankę tłuszczową, udrożnić żyły, albo zwiększyć regenerację ran.

 

Popularne diety

Na rynku dostępne są dwa popularne systemy diet: Nutricia oraz Fresubin . Oba systemy są skuteczne pod warunkiem, że dobiera je specjalista. W przypadkach szczególnie wrażliwych – np. podczas operacji – podawane są właśnie tego typu diety, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Lekarz z pomocą dietetyka może wybrać stosowny środek prosto z pudełka, albo dołożyć go codziennych posiłków pacjenta.

 

 

Nie ukrywamy, że stan polskich szpitali nie zawsze odpowiada wymaganiom opisanych wyżej standardów żywienia. Z tego powodu diety medyczne mogą okazać się dobrym uzupełnieniem uboższych posiłków. Ich stosowanie należy skonsultować z lekarzem, a w przypadkach łagodnych schorzeń czy chorób można samodzielnie wykalkulować zapotrzebowanie kaloryczne.

Warto pamiętać, że zdrowe odżywanie jest jednym z najważniejszych czynników wielu chorób. Jest nieodzowne szczególnie podczas chorób przewlekłych, walki z rakiem, czy chorobami układu odpornościowego.

Spektrum problemów jest szerokie, często wiąże się z otyłością, niedowagą, nieswoistym zapaleniem jelit itd.

Share: