Które słodycze bez cukru wybrać

13
0
Share:

Świadomy rodzic dwa razy się zastanowi, nim poda swojemu dziecku cokolwiek do jedzenia. Dziś, biorąc pod uwagę stan wiedzy oraz jej zasoby w internecie, możemy znaleźć odpowiednie łakocie dla naszych pociech. W końcu nie wszystko, co słodkie, tuczy. Istnieją wszak bezpieczne i niskokaloryczne słodziki, który nie zagrażają ani zębom, ani wadze.

Cukier, czyli biała śmierć

Negatywny wpływ cukru na nasze zdrowie jest absolutnie niezaprzeczalny. Cukier przyczynia się do szeregu chorób – od otyłości, przez choroby serca, wątroby, aż po cukrzycę włącznie. Jego nadmiar zaburza naszą gospodarkę trawienną, a poza tym po prostu uzależnia nas od kolejnych przekąsek czy słodkich napojów. Na domiar złego cukier wspiera rozwój bakterii w jamie ustnej, które powodują próchnicę. Dlatego ten rodzaj węglowodanów należy w diecie młodych ludzi ograniczyć. Nie powstrzyma to jednak ich przed sięgnięciem po coś słodkiego. Na szczęście na rynku dostępna jest alternatywa. Jest nią izomalt, który trafił na rynek w latach 90. ubiegłego wieku.

Cukierki z izomaltem

Izomalt jest syntetyczną substancją, która jest dość powszechnie stosowana w cukiernictwie. Co bardzo ważne, w szczególności dla diabetyków, izomalt posiada niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi, a nawet go zmniejsza. Jest przy tym składnikiem wielu produktów dla osób na diecie, ze względu na niską kaloryczność (ok 200 kcal na 100 g). Jedyną jego mała wadą jest fakt, iż w większych ilościach (powyżej 20 g “na raz” lub 50 g dziennie) może powodować przeczyszczenie. Poza tym jest mniej słodki niż cukier, co osoby, które wyjątkowo lubią ten smak może zmusić do zażywania większych ilości.

Co jednak najważniejsze z punktu widzenia higieny jamy ustnej, izomalt nie powoduje próchnicy. Na czym polega różnica pomiędzy zwykłym cukrem, a izomaltem? W dużym skrócie, z cukru bakterie w jamie ustnej są w stanie wytworzyć kwasy, którymi atakują zęby. W przypadku izomaltu ta synteza nie może zajść i nasze zęby są bezpieczne. W związku z tym, jeśli Ty lub Twoje dziecko macie ochotę na coś słodkiego, ale obawiasz się próchnicy czy przesłodzenia, śmiało możesz kupować cukierki z izomaltem od Haltera. Ten szwajcarski producent stworzył dziesiątki niesamowitych smaków, które możesz jeść bez jakichkolwiek wątpliwości czy ryzyka powstawania próchnicy. Oczywiście nadal pamiętaj o umiarze! Cukierki Haltera są bardzo smaczne, ale każde słodycze warto podawać w mniejszych ilościach, a bardziej zwracać uwagę na spożycie warzyw czy owoców.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.profimed.com/zeby-zestawy-upominkowe-c4999

Share: