Kilka pomysłów na potrawy z grzybami

633
0
Share:

Czas na grzyby

Lato dobiegło końca, jesień przybrała swój najbardziej deszczowy charakter, a tym samym zakończył się okres świeżych warzyw i owoców. To najlepsza pora, aby na nasz stół wkroczyły grzyby w każdej postaci. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów, które warto wykorzystać szczególnie jesienną i zimową porą.

Grzyby w marynacie

Chyba najpopularniejszym sposobem przyrządzania grzybów jest marynata. Dzięki niej zachowujemy grzyby w ich naturalnej postaci i nie tłumimy ich smaku. Nie bez powodu podczas kolacji wigilijnej prawdziwą furorę robią podgrzybki marynowane w occie. Z marynatą świetnie smakować będą także borowiki.
Marynata jest stosunkowo prosta w przygotowaniu. Oprócz rzecz jasna grzybów, potrzebujemy wody, cukru, cebuli i oczywiście octu. Przyprawy, jakie powinny zostać użyte to sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczyca.

Sos grzybowy

Sos grzybowy to kolejny hit kulinarny, który zawsze się sprawdzi. Na sos nadają się w zasadzie wszystkie rodzaje jadalnych grzybów, choć oczywiście najchętniej sięgamy po te najbardziej szlachetne. Podobnie jak w przypadku marynaty są to borowiki oraz podgrzybki. Odważniejsi sięgają jednak także po inne rodzaje, takie jak kurki, trufle, czy też pospolite pieczarki.
W sieci znajdziemy niezliczoną ilość przepisów na sosy grzybowe. Jedne stawiają na intensywność i dużą redukcję wody, inne są bardziej zawiesiste, kremowe, z dodatkiem śmietany, mniej esencjonalne. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujemy i czy tak naprawdę chcemy czuć grzyby w sosie, czy też traktujemy je jedynie jako dodatek, który przełamuje smak codziennych potraw.
Sos grzybowy pasuje do bardzo wielu skrobiowych dodatków. Świetnie współgra ze wszelkimi rodzajami makaronów, ziemniakami, kluseczkami. Połączenie z ryżem wydaje się najmniej trafione, ale nie brakuje amatorów takiego zestawienia.

Grzyby z patelni

Z patelnią kojarzy nam się szczególnie jeden rodzaj grzybów – kania. Jest ona prawdziwym rarytasem, ponieważ z uwagi na płaski i szeroki kapelusz może być smażona w całości. Niektórzy traktują kanię jak rybę czy też mięso i obtaczają ją identyczną panierką. Kania stanowi idealne wręcz początek zapoznawania z grzybami leśnymi dzieci. Grzyb podany w podobnej postaci jak ulubiony kurczak zostanie na pewno szybko zaakceptowany.
Kania, choć chyba najbardziej pożądana na patelnię, nie jest jedynym grzybem, który możemy smażyć. Grzyby szlachetne, takie jak wspomniane już wcześniej borowiki czy podgrzybki, również świetnie się sprawdzą w tej postaci.
Podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

Share: