Jak założyć irlandzki pub?

631
0
Share:

Irlandzkie puby to miejsca o bardzo specyficznej, niepodrabialnej atmosferze, słynnej na całym świecie. Nie dziwi zatem fakt, że tego typu lokale można znaleźć nie tylko na zielonej wyspie. Irlandzki pub, jeżeli umiejętnie go poprowadzimy, może okazać się bardzo opłacalnym biznesem. Jak zatem zabrać się za przygotowania do otwarcia takiego lokalu i o czym nie wolno zapomnieć?

Stwórz odpowiedni klimat

Kiedy zaczynamy pisać biznesplan, powinniśmy mieć już szczegółową koncepcję czy wizję swojego pubu. Warto wcześniej wybrać się na wycieczkę np. do Dublina i odwiedzić kilkanaście najlepszych pubów, aby poczuć ten unikatowy klimat i móc choć częściowo odtworzyć go we własnym lokalu. Ogromne znaczenie ma wystrój pubu: ciemna drewniana podłoga i długi bar to już połowa sukcesu. Świetnym rozwiązaniem będzie również kominek, który przyciągnie klientów w chłodne zimowe wieczory. Na ścianach powinno znaleźć się choć trochę butelkowej zieleni. Oprócz stolików z krzesłami w umeblowaniu pubu mogą znaleźć się także wygodne sofy, w których można przesiadywać całymi godzinami, rozmawiając ze znajomymi i sącząc dobre trunki. Poza tym nawet w niewielkiej przestrzeni możemy wygospodarować miejsce na małą estradę, aby organizować cykliczne koncerty, recitale, stand-upy czy inne formy rozrywki. Atmosferę tworzą też (a może przede wszystkim) ludzie, więc zgrana i profesjonalna ekipa kelnerska oraz wykwalifikowani barmani to podstawa.

Zadbaj o formalności

Urządzanie wnętrza pubu to na pewno jeden z przyjemniejszych elementów całego przedsięwzięcia, ale nie da się uniknąć również tych mniej fascynujących, czyli formalności. Do najważniejszych spraw „urzędowych”, związanych z otwarciem pubu, należą:

  • rejestracja działalności gospodarczej – formularz do CEIDG możemy pobrać i wysłać online lub złożyć osobiście w urzędzie miasta
  • zgłoszenie pracowników do ubezpieczenia w ZUSie (maksymalnie w ciągu 7 dni od rozpoczęcia działalności)
  • wybór formy opodatkowania w Urzędzie Skarbowym
  • zgłoszenie do Państwowej Inspekcji Pracy
  • odbiór lokalu przez Sanepid – to szczególnie istotne wydarzenie, ponieważ bez pozytywnej opinii Sanepidu pub nie będzie mógł rozpocząć działalności. Przygotowania do tej wizyty należy rozpocząć już na etapie wykańczania wnętrza pubu i zaplecza, które musi spełniać wymogi sanitarne, szczególnie w miejscach, w których przygotowywane są posiłki
  • zezwolenie na sprzedaż alkoholu – czyli potocznie koncesja na alkohol. Wniosek o wydanie takiego zezwolenia składamy również w urzędzie miasta. Konieczne jest także wniesienie opłaty, składającej się z 3 części, odpowiadających 3 rodzajom alkoholi – suma wynosi obecnie 3150 zł.

Pamiętaj o atrakcyjnym menu

Główną atrakcją i sensem istnienia pubu są rzecz jasna trunki. Już w momencie układania biznesplanu warto przeanalizować oferty dobrych, sprawdzonych hurtowni, np. na stronie http://warszawa.alkohole.eurocash.pl. Jednak oprócz alkoholi czy innych napojów trzeba również zaserwować swoim gościom coś na ząb. Mogą to być typowe przekąski, jak krążki cebulowe, paluszki czy chipsy, ale ciekawym pomysłem będą też przysmaki z kuchni irlandzkiej, jak potrawy z wołowiny z warzywami, Irish stew – gulasz z baraniny, coddle – danie z kiełbasą, boczkiem, cebulą i ziemniakami oraz słynne fish and chips.
 

Share: