Jak gotować zdrowo i smacznie?

115
0
Share:

Zbilansowana i oparta na świeżych produktach dieta jest gwarancją naszego zdrowia i dobrego samopoczucia – nie trzeba o tym nikogo przekonywać. Mimo tej wiedzy bardzo często popełniamy szereg błędów związanych z kupowaniem produktów spożywczych oraz spożywaniem jedzenia wysoce przetworzonego. Z czego wynika ten problem? Czy jedzenie silnie przetworzonych produktów może odbić się na naszym zdrowiu?

Czy wiesz, co jesz?

W sklepach półki uginają się od towarów – możemy przebierać w produktach pochodzących zarówno z naszego kraju, jak i zza granicy. Olbrzymi wybór sprawia, że często nie myślimy o tym skąd dany produkt pochodzi i jaki może być jego skład. Dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców (które kupujemy w supermarketach zamiast w lokalnych sklepach warzywnych), ale i innych produktów. Problemem jest także wybieranie produktów gotowych do spożycia po podgrzaniu – dla nas to zazwyczaj alternatywa dla długiego stania przy garnkach. Takie dania z pewnością pozwolą na oszczędność czasu, jednak musimy pamiętać o tym, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Produkty silnie przetworzone pełne są konserwantów i ulepszaczy, nie znajdziemy w nich witamin, błonnika, mikroelementów. Stałe spożywanie takich produktów szybo doprowadzi nas do anemii i wzrostu wagi.

Jak rozpocząć przygodę z gotowaniem?

Aby mieć pewność, że to do spożywamy dostarcza nam dużej ilości składników odżywczych musimy samodzielnie podejść do gotowania. Wybierajmy produkty wysokiej klasy, świeże warzywa i owoce, najlepiej pochodzące z lokalnego rynku. Gotowanie przyspieszy i uprzyjemni także odpowiednie wyposażenie kuchni – znajdziemy je na stronie gerlach.pl. przygodę z gotowaniem ułatwią również liczne książki kucharskie, które znajdziemy w księgarniach. Przepisów możemy szukać również na stronach internetowych.

Share: