Garnki ceramiczne – niezbędne w każdej kuchni

331
0
Share:

Komplet solidnych garnków to podstawowe narzędzie każdego amatora i profesjonalisty. Od jakości garnków zależy bardzo wiele, począwszy od wygody podczas codziennego gotowania, na smaku przyrządzonych potraw kończąc. Producenci sprzętu proponują obecnie patelnie i garnki wykonane z najrozmaitszych materiałów, między innymi stali, aluminium, żeliwa a nawet szkła. Wśród dostępnych opcji szczególnie dużą popularnością cieszą się naczynia z powłokami ceramicznymi. Czy warto uzupełnić kolekcję o akcesoria z nieprzywierającymi powłokami?

Garnki z niezawodną powierzchnią non-stick

W poszukiwaniu wysokiej klasy garnków z powłoką, do której nie przywiera pokarm, odwiedziliśmy stronę polskiego producenta – gerlach.pl. W ofercie znajduje się wiele różnorodnych modeli, w tym naczynia wzbogacone warstwą ceramiki. Garnki Gerlach wykonane są z aluminium. Ich dno zostało dodatkowo wzmocnione potrójnymi dyskami, które dobrze przewodzą ciepło i sprawiają, że naczynia dłużej utrzymują temperaturę oraz pasują na wszystkie rodzaje kuchenek (w tym indukcję). Powierzchnia z ceramiki zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu gotowanie jest niezwykle proste i przyjemne. Aby usmażyć ulubione danie, nie trzeba zalewać potrawy litrami tłuszczu – kropelka w zupełności wystarczy!

Jak używać nowoczesnych garnków?

Komplet garnków będzie służył w nienagannym stanie, jeśli zrezygnujesz z używania zmywarki na rzecz ręcznego mycia. Nie musisz przejmować się szorowaniem i namaczaniem – dzięki właściwościom powłoki wystarczy przetrzeć powierzchnię naczyń miękką gąbką nasączoną płynem. Podczas gotowania używaj tylko silikonowych lub drewnianych szpatułek i łyżek. Metalowe, ostre przedmioty mogą uszkodzić powłokę, która w efekcie straci swoje właściwości.

Share: